Stichting Msele 15 jaar (Msele verteld)

Blog Msele (Ermyas)

januari – augustus 2020

Net als in Nederland is er in Ethiopië ook corona. Het hele land is in lockdown. Msele kan daardoor niet naar school. Verder zijn er etnische spanningen, verkiezingen, is er een sprinkhanenplaag en is er veel ophef over de dam in de Nijl. Geen school, geen werk, geen inkomen.

De oom van Msele die in Genetemariam woont, is erg ziek. Msele is met hem naar het ziekenhuis in Woldya geweest.

Om zich niet te vervelen heeft Msele met een vriend een project opgepakt in Adi Dega. Daar verbouwen ze groente in een moestuin om geld te verdienen. Ze hebben aardappelen gepoot en diverse andere groenten gezaaid (o.a. wortelen en rode bieten). Stichting Msele heeft een bijdrage in de kosten gedaan.

 

december 2019

Op school gaat het goed en privé ook. Msele heeft ondertussen een vriendin.

 

september 2019

Op 11 september viert Ethiopië nieuwjaar (Meskerem 1). Voor Ethiopiërs is dit een groot feest. Zij steken zich traditiegetrouw in nieuwe kleding. Een week daarna begint Msele aan zijn laatste schooljaar.

 

augustus 2019

Msele verhuist naar een andere woning. De huisbaas wilde het pand waarin hij woonde gebruiken voor zijn eigen gezin. 

 

juni 2019

Op 29 juni 2019 viert Msele zijn 25ste verjaardag.

 

april 2019

De opleiding voor automonteur bevalt Msele nog goed. Met school is hij op excursie geweest naar Harar, Bishoftu en Hawassa. Hij verdient bij als chauffeur.

februari 2019

Msele maakt zijn handen nog steeds vies in de garage. Hij geniet van het praktijksemester en leert elke dag nieuwe dingen.

 

december 2018

Even geen boeken voor Msele. Hij doet een praktijksemester. Dat bevalt hem prima. Geen boeken bestuderen, maar met zijn handen werken. Hij doet het zichtbaar met plezier. De hele dag in de garage! En, … in zijn vrije tijd heeft hij voetballen weer opgepakt.

Ook zet hij zich in voor het Shimsha project. Zo doet hij wat terug voor de steun die hij krijgt. Hij krijgt begeleiding van Tegenu. Hij is de Resident Project Manager van Dutch Water Authorities in Ethiopië.

 

oktober 2018

Via Msele zijn er contacten met andere Ethiopiërs. Eén van de kennissen is ondernemer en heeft plannen. De bedoeling is om het projectplan bij stichting Msele in te dienen en te kijken of het project financieel ondersteund kan worden.

 

september 2018

Het is oud en nieuw in Ethiopië. Msele viert het met vrienden in Lalibela.

 

juni 2018

Het gaat goed met Msele. Hij volgt de opleiding voor automonteur. Om hem heen gaan zijn vrienden aan het werk. Daardoor denkt Msele ook over de toekomst na. Het lijkt hem een goed idee om chauffeur te worden, maar eerst moet hij nog twee jaar naar school om zijn opleiding af te maken. Na school wil hij graag terug naar Lalibela waar zijn vrienden wonen. Nu is dat niet mogelijk omdat er geen goede opleiding tot automonteur is en een diploma belangrijk is om financieel onafhankelijk te worden.

 

13 mei 2018

Het is Pasen in Ethiopië. Msele viert het feest met vrienden.

 

februari 2018

Msele beleeft veel plezier aan zijn monteursopleiding en cursus Spaans.

 

januari 2018

Msele bedankt allen voor de trouwe steun voor zijn scholing en ontwikkeling. Hij is begonnen met een cursus Spaans, naast zijn opleiding tot automonteur. Dat kan hij combineren, want de beroepsopleiding is vijf halve dagen per week. Hij had twee maanden geleden om extra geld gevraagd om de Spaanse les te gaan volgen, maar dat hadden we toen geweigerd. We hebben hem gezegd dat hij daarvoor moest gaan sparen. Msele heeft een groot sociaal hart en al zijn spaargeld gaf hij aan mensen die het volgens hem “nodig hebben”. Zo kon hij nooit een buffer opbouwen. Nu spaart hij wel. In december had hij gespaard en hij heeft dat gebruikt om het cursusgeld te betalen. Mooi om te zien hoe hij verantwoordelijkheid voor eigen keuzes gaat nemen.

2018-01-18 Msele rijbewijs
december 2017

Het gaat goed met Msele. Met veel plezier is hij aan zijn automonteursopleiding begonnen. Het is een driejarige opleiding tot allround monteur. Hij heeft er echt veel voordeel van dat hij ook zijn rijbewijs (middelgroot) heeft. Hij was al maanden verkouden en soms lusteloos. Hij heeft medicijnen gekregen en is nu weer helemaal opgeknapt.

 

november 2017

Msele vindt de nieuwe opleiding erg leuk. Hij is blij met zijn nieuwe klasgenoten en docenten.

 

oktober 2017

De afgelopen twee maanden is er verschillende keren met Msele gesproken over zijn toekomst. In het Engels, dat aanmerkelijk is verbeterd! Een vervolgopleiding voor klaarmeester blijkt op dit moment een brug te ver. In Ethiopië zijn daarvoor (nog) geen goede mogelijkheden en er kon geen goed beeld geschetst worden van wat het inhoudt. Vervolgens zijn er twee andere mogelijkheden verkend: een opleiding tot machinist (weg- en waterbouw) of automonteur. De inschatting is dat automonteur het beste bij hem past. Hij heeft zich inmiddels ingeschreven en gaat daarvoor een opleiding beginnen.

 

2018-01-18 Msele pasfotojuli 2017

Msele heeft aangegeven dat hij graag nog drie maanden met zijn cursus Engels wil doorgaan.

Omdat de toekomstkansen voor Msele in de toerismesector niet erg groot zijn, zijn er gespreken met hem over een eventuele omscholing. De Nederlandse waterschappen (via Dutch Water Authorities) zijn actief in Ethiopië. De Ethiopische overheden willen de komende jaren in een aantal grote steden 20-25 RWZI’s bouwen. Het ontbreekt in Ethiopië echter aan kennis en vaardigheden van Beheer & Onderhoud. Procestechnologen en klaarmeesters zijn er simpelweg niet, zodoende is er met Msele gesproken over een toekomst in de afvalwaterzuivering.

Hij is enthousiast geworden en er wordt gezocht naar een geschikte (algemene) opleiding. Daarnaast wordt er gekeken of Msele kan aanhaken bij de eerste lichting klaarmeesters die wordt opgeleid.

 

 

juni 2017

Msele gaat naar school. Met financiële ondersteuning vanuit Nederland volgt hij de opleiding voor kok. Hij is geen hoogvlieger, maar is blij dat hij na een jarenlang zwervend bestaan nu de kans krijgt om aan zijn toekomst te werken en uiteindelijk (financieel) zelfstandig kan worden.

 

Naast zijn opleiding is hij een cursus Engels gaan volgen. Bij de laatste contacten was dit al goed te merken doordat hij zich aanmerkelijk beter kan verwoorden in het Engels. Msele heeft veel plezier in de cursus Engels die hij volgt. Hij is ook tien dagen op schoolexcursie geweest. Dat was ook erg geslaagd.