MSELE is een straatjochie in Lalibela, die drie dagen bij Gerrie en Harry (oprichters van de stichting) aan de hand heeft meegelopen. Hij mag samen met een vriendje in de portiek van een kroeg slapen, wanneer die om tien uur sluit. “Tonight it was very cold”, zei hij ‘s ochtends een keer. Het meest ontroerend was dat Harry hem op de laatste dag 10 Bir (een euro) gaf om schoenen te kopen, en dat hij terug kwam met schoenen én een kadootje voor Gerrie en Harry (een ketting). Vandaar de naam voor de stichting.
De toevoeging ‘Vechters voor water’ spreekt eigenlijk voor zich. De stichting bestaat uit medewerkers van waterschap Velt en Vecht in Coevorden. De Vechters dat zijn de mensen die zich inzetten voor de financiering van de projecten en dat zijn ze ook als medewerkers van Velt en Vecht. Het waterschap heeft de Vecht waar ze met allerlei projecten water proberen vast te houden om in tijde van teveel water overlast te voorkomen. In Ethiopië zouden we water vast moeten houden om juist het tekort aan te vullen. Stichting Msele vecht voor een betere watervoorziening in Ethiopië.
Hoe is de stichting Msele ontstaan ?
De stichting is ontstaan na een privébezoek van enkele medewerkers van waterschap Velt en Vecht aan Ethiopië. Daar zijn meerdere waterprojecten bezocht. Na het bezoek hebben ze besloten een stichting op te richten om met geld en kennis een bijdrage te leveren aan de waterbehoefte en watersystemen in Ethiopië.
De bestuursleden van Stichting Msele zijn allen medewerkers van waterschap Velt en Vecht. De stichting opereert echter onafhankelijk van het waterschap. |